duszone jagnięce giczki z estragonowymi kluseczkami

duszone jagnięce giczki
duszone jagnięce giczki

DUSZONE JAGNIĘCE GICZKI Z ESTRAGONOWYMI KLUSECZKAMI

Duszone jagnięce giczki:

2 giczki jagnięce

Przyprawy do marynaty: łyżka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka, suszona mięty

2 liście larowe

3 ziela angielskie

1/2 butelki białego wytrawnego wina

2 marchewki

Por

Pietruszka

Pół główki czosnku

2 cebule

2 pomidory malinowe

Szklanka bulionu

Pół butelki białego wytrawnego wina

Kilka gąłązek świeżego estragon

Giczki zamarynuj w ziołach, przyprawach. Zalej winem i odstaw na noc.

Marchewki i pora pokrój na 2-3cm kawałki. Cebulę pokrój na cztery a pomidory w kostkę.

W rondlu o dużej średnicy obsmaż mięso i wyjmij. Teraz obsmaż warzywa, dodaj czosnek, białe wino i blion. Dorzuć mięso i duś pod przykryciem aż mięso będzie odchodzić od kości, około 2-3 godzin.

Estragonowe kluseczki:

2 szklanki ugotowanych ciepłych ziemniaków

2 jajka

Mąka krupczatka

Łyżka posiekanego estragonu

Wrzątek

Ziemniaki ugnieć na gładką masę, dodaj jajka, posiekany estragon. Dodawaj mąki partiami, tyle żeby uzyskać zwięzłe ciasto. Za pomocą łyżki wrzucaj małe kluseczki do wrzącej wody i gotuj około minuty, przestudź

podziel się: