DUSZONE JAGNIĘCE GICZKI Z ESTRAGONOWYMI KLUSECZKAMI
Duszone jagnięce giczki:
2 giczki jagnięce
Przyprawy do marynaty: łyżka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka, suszona mięty
2 liście larowe
3 ziela angielskie
1/2 butelki białego wytrawnego wina
2 marchewki
Por
Pietruszka
Pół główki czosnku
2 cebule
2 pomidory malinowe
Szklanka bulionu
Pół butelki białego wytrawnego wina
Kilka gąłązek świeżego estragon
Giczki zamarynuj w ziołach, przyprawach. Zalej winem i odstaw na noc.
Marchewki i pora pokrój na 2-3cm kawałki. Cebulę pokrój na cztery a pomidory w kostkę.
W rondlu o dużej średnicy obsmaż mięso i wyjmij. Teraz obsmaż warzywa, dodaj czosnek, białe wino i blion. Dorzuć mięso i duś pod przykryciem aż mięso będzie odchodzić od kości, około 2-3 godzin.
Estragonowe kluseczki:
2 szklanki ugotowanych ciepłych ziemniaków
2 jajka
Mąka krupczatka
Łyżka posiekanego estragonu
Wrzątek
Ziemniaki ugnieć na gładką masę, dodaj jajka, posiekany estragon. Dodawaj mąki partiami, tyle żeby uzyskać zwięzłe ciasto. Za pomocą łyżki wrzucaj małe kluseczki do wrzącej wody i gotuj około minuty, przestudź