Schab: • Schab wieprzowy • Suszone przyprawy - majeranek, chilli, cynamon • Mąka kukurydziana • 1 Por • 500 ml białego wina - najlepiej o owocowym posmaku • Czosnek - 2 ząbki • Masło do smażenia Kasza: • Kasza jęczmienna • Cebula szalotka • Suszone morele i rodzynki • Cynamon • Ostra pasta z papryki typu harisa • Majeranek • Masło • Limonka • Miód spadziowy Ogórki z chilli: Ogórek konserwowy Chili płatki Kolendra Czosnek posiekany Schab kroję na plastry. Pora i czosnek siekam. Mięso doprawiam majerankiem, odrobiną chilli i cynamonem. Mięso obtaczam w mące kukurydzianej i smażę na rozpuszczonym tłuszczu. Przesmażony schab ściągam na bok, a na tłuszczu z mięsa smażę pora i dodaję jeszcze 1/4 masła. Następnie ponownie wrzucam na patelnię mięso i zalewam białym winem. Czekam aż wino odparuje, a sos zgęstnieje. Do wieprzowiny przygotuję kaszę jęczmienną i pikantne ogórki z chilli. Na patelni rozpuszczam masło. Cebulę siekam i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Kilka suszonych moreli kroję na mniejsze kawałki i dorzucam do cebuli. Dodaję do nich odrobinę namoczonych wcześniej rodzynek i pokrojonych rodzynek. Na koniec na patelnię wrzucam ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną. Mieszam z cebulą, morelami i rodzynkami, chwilę podsmażam i dodaję pastę z czerwonych papryczek. Na koniec doprawiam kaszę cynamonem i sokiem z limonki. Ostatnim dodatkiem będą ogórki z chilli. Ogórki kroję na drobne kawałki i wrzucam do miseczki. Dwa ząbki czosnku gniotę, siekam i dorzucam do ogórka. Kolendrę kroję i dodaję do warzyw. Dodaję odrobinę miodu i troszkę płatków chilli. Całość mieszam. Wieprzowinę podaję na kaszy jęczmiennej.