SKŁADNIKI DORSZ: • Wyfiletowane płaty lub polędwica dorsza • Sól, pieprz • Cytryna • Panierka • Orzechy włoskie i laskowe • Pieprz cytrynowy • Suszona cebula 50 g • Czosnek w proszku • Bułka tarta • Odrobina mąki kukurydzianej • Jajko SOS SELEROWY Z BRUKSELKA: • Seler • Czosnek • Ser pleśniowy • Słodka śmietana 30% 500 ml • Pieprz biały • Gałka muszkatołowa • Brukselka • Masło • Wino wytrawne białe 250 ml POSYPKA Z PANKO I: • Pikantna Kiełbasa typu chorizo • Oliwa • Panko PRZYGOTOWANIE: Dorsza rozkrawam, zdejmuję z niego skórę i wycinam polędwicę. Rybę skrapiam sokiem z 1 cytryny. Na patelni prażę orzechy laskowe i orzechy włoskie i odstawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję panierkę do ryby - do miski wrzucam suszoną cebulę, pieprz cytrynowy oraz bułkę tartą. Ostudzone orzechy blenduję i dorzucam do składników na panierkę. Rybę obtaczam w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce. Smażę na oleju. Dodaję pozostałe składniki oprócz jajka. Zmiksuj tak aby nie był to miał. Rybę obtaczam w jaku i panierce. Smażę na dużej ilości masła. Zabieram się za dodatek. Selera kroję na małe kawałki i przesmażam na oleju oraz kawałku masła. Gdy zacznie łapać kolor dorzucam do niego ząbki czosnku. Przyrumienionego selera solę i zalewam winem. Dorzucam odrobinę sera pleśniowego. Na koniec doprawiam gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Czekam aż wino nieco się zredukuje - o około 10% - i dodaję słodką śmietanę. Mieszam i przelewam do blendera, aby zmiksować składniki na jednolitą masę. Brukselki kroję na pół i smażę na maśle ok. 3-4 minut, solę, dodaję odrobinę soku z cyrtyny i zalewam zblendowanym sosem. Ostatnim dodatkiem jest posypka z panko. Kiełbasę chorizo drobno siekam i smażę w niskiej temperaturze na oleju aż zacznie się wytapiać. Kiełbasę wyciągam, a na tłuszczu na patelni przesmażam bułkę panko. Na koniec dodaję odrobinę soli. Dorsza podaję na sosie i posypuję panko.