SKŁADNIKI DORSZ:
• Wyfiletowane płaty lub polędwica dorsza
• Sól, pieprz
• Cytryna
• Panierka
• Orzechy włoskie i laskowe
• Pieprz cytrynowy
• Suszona cebula 50 g
• Czosnek w proszku
• Bułka tarta
• Odrobina mąki kukurydzianej
• Jajko
SOS SELEROWY Z BRUKSELKA:
• Seler
• Czosnek
• Ser pleśniowy
• Słodka śmietana 30% 500 ml
• Pieprz biały
• Gałka muszkatołowa
• Brukselka
• Masło
• Wino wytrawne białe 250 ml
POSYPKA Z PANKO I:
• Pikantna Kiełbasa typu chorizo
• Oliwa
• Panko
PRZYGOTOWANIE:
Dorsza rozkrawam, zdejmuję z niego skórę i wycinam polędwicę. Rybę skrapiam sokiem z 1 cytryny. Na patelni prażę orzechy laskowe i orzechy włoskie i odstawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję panierkę do ryby - do miski wrzucam suszoną cebulę, pieprz cytrynowy oraz bułkę tartą. Ostudzone orzechy blenduję i dorzucam do składników na panierkę. Rybę obtaczam w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce. Smażę na oleju. Dodaję pozostałe składniki oprócz jajka. Zmiksuj tak aby nie był to miał. Rybę obtaczam w jaku i panierce. Smażę na dużej ilości masła. Zabieram się za dodatek.
Selera kroję na małe kawałki i przesmażam na oleju oraz kawałku masła. Gdy zacznie łapać kolor dorzucam do niego ząbki czosnku. Przyrumienionego selera solę i zalewam winem. Dorzucam odrobinę sera pleśniowego. Na koniec doprawiam gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Czekam aż wino nieco się zredukuje - o około 10% - i dodaję słodką śmietanę. Mieszam i przelewam do blendera, aby zmiksować składniki na jednolitą masę.
Brukselki kroję na pół i smażę na maśle ok. 3-4 minut, solę, dodaję odrobinę soku z cyrtyny i zalewam zblendowanym sosem. Ostatnim dodatkiem jest posypka z panko.
Kiełbasę chorizo drobno siekam i smażę w niskiej temperaturze na oleju aż zacznie się wytapiać. Kiełbasę wyciągam, a na tłuszczu na patelni przesmażam bułkę panko. Na koniec dodaję odrobinę soli. Dorsza podaję na sosie i posypuję panko.