Domowy kebab

kebab
kebab
Domowy kebab

Składniki:

Podudzia z indyka bez kości 1 kg

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Przyprawa do kebabu:

Czosnek granulowany 1 łyżeczka

Kolendra mielona 1 łyżeczka

Papryka słodka 1 łyżeczka

Papryka ostra ½ łyżeczki

Oregano ½ łyżeczki

Tymianek ½ łyżeczki

Rozmaryn ½ łyżeczki

Kurkuma ½ łyżeczki

Kumin mielony ½ łyżeczki Sól i pieprz

Ziemniak do pieczenia

Cebula

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy. Indyka dopraw solą i pieprzem a następnie posyp mieszanką przypraw. Dokładnie natrzyj mięso a następnie dodaj oliwę i sok z cytryny. Odstaw na min 1h a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie weź ziemniak do pieczenia i przekrój go na pół. Wbij w niego 3 patyczki do szaszłyków tak aby tworzyły trójkąt. Cebule przekrój na pół i jedną cześć nabij na patyczki. Następnie nadziej na nie zamarynowane mięso tak aby całość przypominała ruszt do kebaba. Tak przygotowaną konstrukcję przełóż na blaszkę do pieczenia.

Kebab piecz w temp 190*C przez ok 40 minut.

podziel się: