Składniki:
Podudzia z indyka bez kości 1 kg
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Przyprawa do kebabu:
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Kolendra mielona 1 łyżeczka
Papryka słodka 1 łyżeczka
Papryka ostra ½ łyżeczki
Oregano ½ łyżeczki
Tymianek ½ łyżeczki
Rozmaryn ½ łyżeczki
Kurkuma ½ łyżeczki
Kumin mielony ½ łyżeczki Sól i pieprz
Ziemniak do pieczenia
Cebula
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy. Indyka dopraw solą i pieprzem a następnie posyp mieszanką przypraw. Dokładnie natrzyj mięso a następnie dodaj oliwę i sok z cytryny. Odstaw na min 1h a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie weź ziemniak do pieczenia i przekrój go na pół. Wbij w niego 3 patyczki do szaszłyków tak aby tworzyły trójkąt. Cebule przekrój na pół i jedną cześć nabij na patyczki. Następnie nadziej na nie zamarynowane mięso tak aby całość przypominała ruszt do kebaba. Tak przygotowaną konstrukcję przełóż na blaszkę do pieczenia.
Kebab piecz w temp 190*C przez ok 40 minut.