Domowe knedle z mięsem

Knedle
Knedle
Domowe knedle z mięsem

Składniki:

• Mielona wołowina

• Cebula

• Czosnek – 6 ząbków

• Suszony majeranek i oregano

• Ciemny sos sojowy

• Grzybki w occie

Kndele:

• 1kg ziemniaków – typ. C

• Mąka

• 2 jajka

Sos:

• Pieczarki małe – szklanka

• Sos sojowy jasny

• Szczypiorek

• Masło

• Cytryna

Cebulę kroję w drobniutką kosteczkę i przesmażam na patelni. W trakcie smażenia solę.

Czosnek obieram z łupiny i zgniatam nożem. Drobno siekam i dorzucam do cebuli. Do farszu dodaję również garść drobno posiekanych podgrzybków w occie. Farsz dodaję do zmielonego wcześniej mięsa wołowego. Dorzucam łyżkę garść suszonego majeranku i oregano. Mocno solę. Dolewam trochę ciemnego sosu sojowego. Całość mieszam widelcem.

Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich dwa jajka oraz łyżkę mąki. Jeśli ciasto nadal będzie za miękkie, należy dosypać jeszcze trochę mąki. Formuję kulki, spłaszczam, nakładam farsz i zamykam ciasto ponownie formując kulkę. Gotowe knedle gotuję w dużej ilości osolonej wody ok. 10 minut.

Knedle podam ze smażonymi pieczarkami. Papryczkę chilli kroję na drobno i przesmażam na dużej ilości masła (ok. ¼ kostki). Pieczarki kroję na pół, wrzucam na patelnię i dokładnie solę. Skrapiam je sokiem z 1 cytryny. Na koniec dodaję szczypiorek.

Knedle wyciągam na talerz i polewam pieczarkami z masłem.

podziel się: