Składniki:
Baza:
Płatki owsiane 1 szkl.
Musli ulubione 1 szkl.
Migdały płatki ½ szkl.
Syrop klonowy 1/3 szkl.
Miód 1/3 szkl.
Sok z cytryny 2 łyżki
Dodatki:
Suszone owoce np. Morele, żurawina, śliwka
Czekolada gorzka ½ tabliczki
Biała czekolada ½ tabliczki
Płatki kokosowe lub wiórki ½ szkl.
Dmuchana kasza jaglana ½ szkl.
Dmuchany ryż ½ szkl.
Migdały garść
Orzechy ulubione garść
Liofilizowane maliny i truskawki
Kolorowe posypki owocowe
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, musli i płatki migdałów. W osobnym naczyniu wymieszaj miód z syropem klonowym i sokiem z cytryny, a następnie powstałą mieszanką polej płatki i dokładnie wymieszaj. Płatki podziel na 5 miseczek i do każdej z nich dodaj swoje ulubione dodatki np.:
1. Pokruszona czekolada ciemna, płatki lub wiórki kokosowe
2. Biała czekolada, liofilizowane owoce
3. Pokrojone wcześniej suszone owoce
4. Migdały, orzechy laskowe, pestki dyni
5. Dmuchana kasza, dmuchany ryż, kolorowe posypki
Tutaj jest pełna dowolność składników.
Składniki w każdej z misek dokładnie wymieszaj. Batony przełóż do foremek do pieczenia lub wyłóż płasko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem dokładnie ugniatając masę (tutaj możemy oddzielić różne masy folią aluminiową). Batony piecz w temp. 150°C przez ok 15-20 minut.