domowe batony z musli

batony
batony
domowe batony z musli

Składniki:

Baza:

Płatki owsiane 1 szkl.

Musli ulubione 1 szkl.

Migdały płatki ½ szkl.

Syrop klonowy 1/3 szkl.

Miód 1/3 szkl.

Sok z cytryny 2 łyżki

Dodatki:

Suszone owoce np. Morele, żurawina, śliwka

Czekolada gorzka ½ tabliczki

Biała czekolada ½ tabliczki

Płatki kokosowe lub wiórki ½ szkl.

Dmuchana kasza jaglana ½ szkl.

Dmuchany ryż ½ szkl.

Migdały garść

Orzechy ulubione garść

Liofilizowane maliny i truskawki

Kolorowe posypki owocowe

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, musli i płatki migdałów. W osobnym naczyniu wymieszaj miód z syropem klonowym i sokiem z cytryny, a następnie powstałą mieszanką polej płatki i dokładnie wymieszaj. Płatki podziel na 5 miseczek i do każdej z nich dodaj swoje ulubione dodatki np.:

1. Pokruszona czekolada ciemna, płatki lub wiórki kokosowe

2. Biała czekolada, liofilizowane owoce

3. Pokrojone wcześniej suszone owoce

4. Migdały, orzechy laskowe, pestki dyni

5. Dmuchana kasza, dmuchany ryż, kolorowe posypki

Tutaj jest pełna dowolność składników.

Składniki w każdej z misek dokładnie wymieszaj. Batony przełóż do foremek do pieczenia lub wyłóż płasko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem dokładnie ugniatając masę (tutaj możemy oddzielić różne masy folią aluminiową). Batony piecz w temp. 150°C przez ok 15-20 minut.

podziel się: