Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru
składniki:
- 150g płatków owsianych górskich
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g moreli suszonych
- 50g daktyli
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleje rzepakowego
przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Daktyle i morele pokroić na dość dużą kostkę. Do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, olej oraz jajka, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa. Masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy. Formować kuleczki, a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienieni. Ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją.
podziel się: