Składniki:
Naleśniki:
2 szkl. mleka
3 jajka
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Dodatki:
1 łyżka masła
1 pomarańcza
50 ml likieru pomarańczowego
50 ml brandy
2 łyżki miodu
sok z ½ pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny.
Patent na filetowanie pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieść w misce lub blenderze i dokładnie zmiksuj tak aby nie powstały grudki. Patelnie do naleśników natłuść przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego. Na tak przygotowaną, wlej chochelkę ciasta naleśnikowego i okrężnym rucham – lekko potrząsając – rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni. Kiedy naleśnik będzie ścięty obróć go na drugą stronę i smaż chwilę aż się lekko przyrumieni. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.
Aby przygotować sos, zetrzyj skórkę z pomarańczy a następnie obkrój ją nożem tak aby całkowicie pozbyć się białej skórki – albedo. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinaj filety umieszczając ostrze tuż przy delikatnej skórce oddzielającej „cząstki pomarańczy” od siebie. W ten sposób wykrój całość. Z pozostałości po pomarańczy wyciśnij sok. Na patelnie wlej miód i poczekaj aż się „zagotuje” i lekko zacznie zmieniać kolor. Dodaj masło a następnie sok z pomarańczy oraz z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę cytrynową oraz likier i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Po tym czasie weź 4 naleśniki i każdy z nich umocz w sosie na patelni a następnie zwiń w trójkąt. Tak samo zrób z pozostałymi 3 naleśnikami. Kiedy już będą gotowe przełóż je na patelnię i podgrzej. Pod koniec dodaj alkohol i podpal. Podawaj płonące.