crepes suzette

crepes suzette
crepes suzette
Crepes suzette

Składniki:

Naleśniki:

2 szkl. mleka

3 jajka

1 szkl. mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła

Dodatki:

1 łyżka masła

1 pomarańcza

50 ml likieru pomarańczowego

50 ml brandy

2 łyżki miodu

sok z ½ pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny.

Patent na filetowanie pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce lub blenderze i dokładnie zmiksuj tak aby nie powstały grudki. Patelnie do naleśników natłuść przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego. Na tak przygotowaną, wlej chochelkę ciasta naleśnikowego i okrężnym rucham – lekko potrząsając – rozprowadź ciasto po całej powierzchni patelni. Kiedy naleśnik będzie ścięty obróć go na drugą stronę i smaż chwilę aż się lekko przyrumieni. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.

Aby przygotować sos, zetrzyj skórkę z pomarańczy a następnie obkrój ją nożem tak aby całkowicie pozbyć się białej skórki – albedo. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinaj filety umieszczając ostrze tuż przy delikatnej skórce oddzielającej „cząstki pomarańczy” od siebie. W ten sposób wykrój całość. Z pozostałości po pomarańczy wyciśnij sok. Na patelnie wlej miód i poczekaj aż się „zagotuje” i lekko zacznie zmieniać kolor. Dodaj masło a następnie sok z pomarańczy oraz z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę cytrynową oraz likier i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Po tym czasie weź 4 naleśniki i każdy z nich umocz w sosie na patelni a następnie zwiń w trójkąt. Tak samo zrób z pozostałymi 3 naleśnikami. Kiedy już będą gotowe przełóż je na patelnię i podgrzej. Pod koniec dodaj alkohol i podpal. Podawaj płonące.

podziel się: