Składniki:
• Udziec cielęcy
• Cebula
• Czosnek
• Suszony majeranek
• Świeży estragon
• Białe wytrwane wino
• Woda
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
Składniki:
• Polenta – kasza kukurydziana
• Mleko – ok. 1 litr
• Czosnek
• Cebula
• Rozmaryn
• Parmezan lub inny ser twardy
• Suszone grzyby
• Masło
• Szałwia
• Czosnek
• Masło
Przygotowanie:
Cielęcinę dokładnie nacieram majerankiem oraz solą. Na chwile je odkładam. Cebulę kroję, najlepiej w piórka, a czosnek obdzieram z górnej łupiny i miażdżę. Całość obsmażam na oleju rzepakowym – najpierw na patelni kładę cielęcinę, później czosnek i cebulę. Całość podlewam białym winem, wrzucam kilka liści laurowych, parę gałązek świeżego estragonu oraz odrobinę ziela angielskiego. Całość duszę pod przykryciem.
Do cielęciny zrobię kluski z grzybami. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Miażdżę kilka ząbków czosnku. W rondelku rozgrzewam łyżkę masła, na które wrzucam cebulę oraz czosnek. Następnie dorzucam kilka suszonych grzybów – w moim przypadku podgrzybków – oraz parę gałązek świeżego rozmarynu. Kiedy warzywa i grzyby się zarumienią dolewam do nich mleko. Zostawiam na 3-5 minut aż się zagotuje. Po tym czasie warzywa odcedzam, a mleko przelewam ponownie do garnka. Do mleka dosypuję kaszę, aż nabierze zwartej konsystencji. Dodaję 2 łyżki masła, sól i trochę sera.
Brytfankę smaruję masłem i wykładam na nią kaszę. Formułuję z niej placek i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie z placka wykrawam kluski. Na patelni rozgrzewam masło, siekam dwa ząbki czosnku i wrzucam go na patelnie razem z kluskami. Całość posypuje listkami szałwii.
Kiedy cielęcina jest już miękka, wyciągam ją z garnka, odsączam i kroje. Na dno talerza wrzucam kilka klusek, na które kładę mięso i polewam sosem.