Ciasto czekoladowo-buraczane z kokosową śmietaną
składniki (na formę ok. 20 cm x 20 cm):
• 500 g ugotowanych buraków (u mnie kupowane gotowe, obrane i ugotowane na parze)
• 1 szklanka mąki ryżowej (lub jaglanej, pszennej lub orkiszowej)
• 3 jajka
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min 70%
• po 2 łyżki: rodzynek, orzechów włoskich, suszonej żurawiny i orzechów laskowych (można więcej lub mniej)
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta soli
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z sodą. Buraki zmiksować. Dodać resztę składników i zmiksować. Czekoladę można najpierw rozpuścić w gorącej wodzie i dodać płynną. Nie ma wtedy wyczuwalnych kawałków.
Bakalie można dodać na końcu i tylko wymieszać, jeśli chce się pozostawić je bardziej w całości.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch.
Piec ok. 30 min w 190 st. Posypać pokruszoną gorzką czekoladą