Ciasto czekoladowo-buraczane z kokosową śmietaną

Ciasto czekoladowo-buraczane z kokosową śmietaną
Ciasto czekoladowo-buraczane z kokosową śmietaną

Ciasto czekoladowo-buraczane z kokosową śmietaną

składniki (na formę ok. 20 cm x 20 cm):

• 500 g ugotowanych buraków (u mnie kupowane gotowe, obrane i ugotowane na parze)

• 1 szklanka mąki ryżowej (lub jaglanej, pszennej lub orkiszowej)

• 3 jajka

• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min 70%

• po 2 łyżki: rodzynek, orzechów włoskich, suszonej żurawiny i orzechów laskowych (można więcej lub mniej)

• 1 łyżeczka cynamonu

• szczypta soli

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z sodą. Buraki zmiksować. Dodać resztę składników i zmiksować. Czekoladę można najpierw rozpuścić w gorącej wodzie i dodać płynną. Nie ma wtedy wyczuwalnych kawałków.

Bakalie można dodać na końcu i tylko wymieszać, jeśli chce się pozostawić je bardziej w całości.

Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch.

Piec ok. 30 min w 190 st. Posypać pokruszoną gorzką czekoladą

podziel się: