Składniki: Ozór wołowy, słonina, boczek, kiełbasa,żeberka wędzone, zakwas do żurku, marchew, pietruszka, seler, cebula, chrzan, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pęczek koperku, śmietana.
Dodatki: kasza pęczak, pieczywo.
Wykonanie: Do kociołka wrzucić pokrojoną w kostkę słoninę i boczek. Wytopić tłuszcz. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone warzywa w kostkę, przesmażyć. Ugotowane i pokrojone ozory dodać wraz z wywarem po gotowaniu do kociołka. Dodać wędzone żeberka dla smaku, pokrojoną kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut. Na końcu wlać trochę zakwasu, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, chrzanem. Obsypać posiekanym koperkiem. podawać z kaszą pęczak, śmietaną, pieczywem.