chrupiące francuskie ciasteczka

chrupiące francuskie ciasteczka
chrupiące francuskie ciasteczka
Chrupiące francuskie ciasteczka

Na ciasteczka:

1/2 kostki masła

opakowanie ciasta francuskiego

+ trochę maki do podsypania blatu

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki mielonych orzechów włoskich

kilka migdałów ew. jeżyny do dekoracji

Na sos:

1 mały jogurt naturalny

1 łyżeczka cukier trzcinowy z cynamonem

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Odmierzyć równe kwadraty z gotowego ciasta francuskiego. Blat podsypać mąką. Kwadracik z ciasta złożyć na pół, tak żeby powstał trójkąt. Brzegi naciąć, ale nie do końca. Szczyt trójkąta ma zostać nienaruszony. Rozłożyć i nacięte ramki złożyć na zakładkę. Ma powstać zgrabny koszyczek. W garnku rozpuścić masło. Koszyczki za pomocą pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać ciasteczka mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Wierzch ciasteczek oprószyć mielonymi orzechami włoskimi. Na środku położyć migdał. Przełożyć na blachę i piec przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do jogurtu dodać odrobinę cukru z cynamonem i ekstrakt waniliowy.

Całość dokładnie wymieszać.

Po upieczeniu przełożyć ciasteczka na kratkę. Udekorować jogurtem i jeżynami.

podziel się: