Na ciasteczka:
1/2 kostki masła
opakowanie ciasta francuskiego
+ trochę maki do podsypania blatu
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
kilka migdałów ew. jeżyny do dekoracji
Na sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka cukier trzcinowy z cynamonem
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Odmierzyć równe kwadraty z gotowego ciasta francuskiego. Blat podsypać mąką. Kwadracik z ciasta złożyć na pół, tak żeby powstał trójkąt. Brzegi naciąć, ale nie do końca. Szczyt trójkąta ma zostać nienaruszony. Rozłożyć i nacięte ramki złożyć na zakładkę. Ma powstać zgrabny koszyczek. W garnku rozpuścić masło. Koszyczki za pomocą pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Posypać ciasteczka mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Wierzch ciasteczek oprószyć mielonymi orzechami włoskimi. Na środku położyć migdał. Przełożyć na blachę i piec przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do jogurtu dodać odrobinę cukru z cynamonem i ekstrakt waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać.
Po upieczeniu przełożyć ciasteczka na kratkę. Udekorować jogurtem i jeżynami.