Cebule nadziewane soczewicą w sosie piwnym podane na zapiekanym puree ziemniaczanym
- Kila dużych cebuli
- Soczewica
- Pietruszka
- Jajka
- Smażona cebula
- Skrobia
- Mąka owsiana
- Bulion warzywny
- Koncentrat pomidorowy
- Piwo
- Śliwki mrożone
- Czosnek
- Sól
- Śmietana
- Masło
- Żółtka jajek
- Ser
- Pieprz
- Sól
- Gałka muszkatołowa
Duże cebule obrać z łupin, naciąć w poprzek do połowy głebokości cebuli do rdzenia i przełożyć do garnka, gotować przez 10 min po czym przełożyć na deskę. Gdy wystygną zdjąć wartwy cebuli.
Soczewicę ugotować i zmiksować z ugotowaną pietruszką, jajkami, usmażoną cebulą, skrobią, mąką owsianą. Uformować kulki i nadziewać nimi listki cebuli zwijając je w rulon. Przełożyć do patelni głębokiej. Bulion warzywny zmiksować w blenderze kielichowym z koncentratem pomidorowym, piwem, śliwkami mrożonymi, czosnkiem, solą i uzyskanym płynem zalać cebule. Dusić pod przykryciem 30 min, po czym odkryć i dusić kolejne 15 min. Ugotować obrane ziemniaki po czym przełożyć do miski. Ubić ziemniaki dodając śmietanę, masło, żółtka, ser, pieprz, sól i gałkę. Przygotować blachę wyłożoną pergaminem i łyżką formować gniazda z masy ziemniaków o średnicy 10 cm. Zapiekać 30 min w piecu w 180 stopniach.
Upieczone cebule zdjąć z patelni, sos zagęscić skrobią i podgrzać nie gotując. Gniazda ziemniaków ułożyć na talerzu, na nich ułożyc cebulę, polać sosem udekorować koperkiem.