Składniki: 2 jądra bycze, bułka, sałata, papryka, ogórek, cebula, sól.
Składniki do sosu: 1-2 szklani krwi, 1-2 garście czereśni, 1-2 garście suszonych śliwek, 1-2 cebule, 2-3 łyżki masła, 2-3 łyżki cukru, sól, pieprz, cynamon.
Wykonanie: Liście sałaty opłukać i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, opłukać, osuszyć, pokroić w piórka. Jądra pozbawić błon, opłukać, obgotować w osolonej wodzie. Przekroić wzdłuż na pół i przypiec na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony. Aby jądra nie były suche można smarować tłuszczem. Bułkę przekroić i również przypiec z każdej strony. Do bułki wędruje sos, papryka, cebula, liście sałaty, jądra.
Wykonanie sosu: Śliwki pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Czereśnie pozbawić pestek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na maśle. Obsypać cukrem, dodać czereśnie, śliwki. Wymieszać i podlać krwią. Gdy sos zacznie gęstnieć dolać trochę wody. Dusić do miękkości. W czasie robienia sosu nie zapomnieć o mieszani aby sos się nie przypalił. Na końcu doprawić solą, pieprzem, cynamonem.