Składniki:
Ciasto:
Mleko 3/4 szkl.
Mąka pszenna 3 szkl.
Jajko + dodatkowe do posmarowania
Suszone drożdże 1 op.
Cukier brązowy 2 łyżki
Masło 3 łyżki
Sok z buraka 1/4 szklanki
Sól ½ łyżeczki
Nadzienie:
Cukier brązowy 1 szkl.
Cynamon mielony 1 łyżka
Cukier z wanilią 1 łyżka
Mąką ziemniaczana 1 łyżeczka
Masło rozpuszczone do smarowania
Ew. syrop klonowy
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej ciepłe mleko (nie gorące!). Dodaj drożdże oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Do mleka z drożdżami wbij jajka. Dodaj rozpuszczone masło, sok z buraka oraz sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób na gładkie jednolite ciasto – można również przygotować w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Do miski wsyp cukier, cynamon, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, a następnie rozwałkuj ja na duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj obficie masłem. Całość posyp solidną ilością wcześniej przygotowanej mieszanki cynamonowej. Wałek ciasta zwiń w zgrabny rulon. Ciasto kroimy na ok 5-6 cm kawałki i układamy na blaszce w dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przy pomocy pałeczki do sushi lub tępej krawędzi noża zrób w każdej bułeczce wgłębienie i całość delikatnie posmaruj rozkłóconym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C.
Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.