Składniki:
Mąka pszenna 1 szkl.
Cukier brązowy 1 szkl.
Kakao 2 łyżki
Czekolada gorzka 2 tabliczki
Masło 140 g
Jajka 4 szt.
Soda do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Ekstrakt waniliowy 1 łyżka
Garść ulubionych orzechów
Do podania:
Lody śmietankowe
Sos karmelowy
Przygotowanie:
Masło rozpuść na patelni i ściągnij ze źródła ciepła. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sodę oczyszczoną, ekstrakt z wanilii i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier oraz mąkę przesianą przez sito razem z kakao. Ciasto wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na wierzchu rozsyp orzechy. Tak przygotowaną patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Brownie piecz ok 20-30 min. W środku ciasto powinno pozostać lekko ciągnące się.
podziel się: