Składniki:
Szklanka aqafaby, czyli zalewy z puszki po cieciorce
Szklanka cukru
Sok z połowy limonki
Laska cynamonu
Owoce marakuji
Płatki kokosa
250 g daktyli
2 łyżki octu
1 łyżka oliwy
Szklankę aquafaby wlewamy do miski. Dodajemy do niej szklankę cukru i ubijamy. W trakcie ubijania powoli dodajemy sok z limonki, oraz pół łyżki startego cynamonu. Limonka pozwoli lepiej ubić pianę oraz zlikwiduje posmak cieciorki. Ubijamy na gęstą, jednolitą pianę. Nakładamy kleksy z masy za pomocą łyżki na papier do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, na około 50 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i dajemy bezom wyschnąć przy uchylonych drzwiczkach przez następne10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Z kilku średnich daktyli (ok. 5-6) wyjmujemy pestkę i blendujemy. Gdy masa jest gładka, dodajemy dwie łyżki octu i jedną łyżką oliwy.
Za pomocą łyżki lub ręki wyjmujemy miąższ z marakuji.
Na małym talerzyku podajemy po dwie bezy z łyżką sosu daktylowego i łyżką miąższu z marakuji, całość posypujemy płatkami kokosa.