Składniki:
Beza:
Cukier drobny 400 g
Białka jaj 8 szt
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Szczypta soli
Łyżeczka soku z cytryny
Krem:
Śmietanka 30-36% 500 ml
Serek mascarpone 400 g
Zagęszczone soki z owoców (z aronii i malin)
Cukier z wanilią 150g
Przygotowanie:
Miskę robota planetarnego dokładnie umyj i osusz. Możesz dodatkowo posmarować ja przeciętą na pół cytryną aby pozbyć się resztek tłuszczu który utrudni ubijanie bezy. Białka o temp pokojowej wlej do misy. Dodaj szczyptę soli oraz sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka „zapienią” się dodaj połowę cukru i zacznij ubijać białka na wysokich obrotach. Kiedy biała podwoją swoją objętość zacznij powoli dodawać resztę cukru i ubijaj aż się całkowicie połączy z białkami. Na końcu dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie). Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok 100-120*C przez 3-4h.
Do zimnej misy miksera wlej śmietankę. Dodaj serek, oraz cukier waniliowy. Zacznij ubijać na średnich obrotach aż masa podwoi swoją objętość i zacznie gęstnieć. Gotowy krem podziel na porcję i dodaj zagęszczone soki. Tak przygotowany krem wyłóż na ostudzoną bezę. Możesz ją dodatkowo udekorować owocami.