300g ugotowanego ryżu arborrio
2 duże mięsiste pomidory
1 spora cebula
oliwa z oliwek do smażenia
2 czubate łyżki tartego parmezanu
2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
2 jajka
sól, pieprz
150g mini kuleczek mozzarelli
mąką
olej do głębokiego smażenia
Ryz ugotować z solą - powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.
W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.