Arancini

arancini
arancini
Arancini

300g ugotowanego ryżu arborrio

2 duże mięsiste pomidory

1 spora cebula

oliwa z oliwek do smażenia

2 czubate łyżki tartego parmezanu

2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania

2 jajka

sól, pieprz

150g mini kuleczek mozzarelli

mąką

olej do głębokiego smażenia

Ryz ugotować z solą - powinien być lekko kleisty. Cebule pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę i tez pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i dodać pomidory. Posolić i popieprzyć do smaku. Zredukować aż powstanie gęsty, pachnąc sos.

W misce wymieszać ryż, parmezan, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartek i pieprz. Dokładnie wyrobić masę. Uformować kulkę i do środka włożyć sos pomidorowy i kulkę mozzarelli i zagnieść masę ryżową tworząc arancini. Kulki obtoczyć w mące, jajku bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

podziel się: