Składniki:
2 jajka
1 1/4 szklanki maślanki
2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżka cukru/miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki rozpuszczonego masła
Syrop klonowy lub z agawy do podania
Oliwa/olej do smażenia
Sos:
1 szkl. Mrożonych malin/borówek lub świeżych
1 szkl. Mrożonych jagód lub porzeczek lub świeżych
1szkl, mrożonych lub świeżych truskawek
1 łyżka miodu opcjonalnie
Aby były bardziej puszyste ubij wcześniej białka na puszysta masę.
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. W osobnej misce ubij białka. Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieść w misce z żółtkami i wymieszaj mikserem lub blenderem tak aby nie było grudek. Wymieszaj delikatnie ubite białka z pozostałą masą. Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni.
Do blendera wsyp wszystkie owoce. Dodaj miód i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki sos. Przed podaniem przetrzyj sos przez sito aby pozbyć się pestek.