Amerykańskie pancakes

pancakes
pancakes
Amerykańskie pancakes

Składniki:

2 jajka

1 1/4 szklanki maślanki

2 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżka cukru/miodu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

3 łyżki rozpuszczonego masła

Syrop klonowy lub z agawy do podania

Oliwa/olej do smażenia

Sos:

1 szkl. Mrożonych malin/borówek lub świeżych

1 szkl. Mrożonych jagód lub porzeczek lub świeżych

1szkl, mrożonych lub świeżych truskawek

1 łyżka miodu opcjonalnie

Aby były bardziej puszyste ubij wcześniej białka na puszysta masę.

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. W osobnej misce ubij białka. Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieść w misce z żółtkami i wymieszaj mikserem lub blenderem tak aby nie było grudek. Wymieszaj delikatnie ubite białka z pozostałą masą. Placki smaż na średnio rozgrzanej patelni.

Do blendera wsyp wszystkie owoce. Dodaj miód i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładki sos. Przed podaniem przetrzyj sos przez sito aby pozbyć się pestek.

podziel się: