2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
75 gr masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Pół tabliczki czekolady
Owoce do dekoracji
Ubijamy jajka i po trochu dodajemy do niech mąkę. Można ją przesiać, żeby ciasto było pulchniejsze. Następnie dolewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy cukier puder. Roztapiamy masło i lekko przestudzamy. Dolewamy do masy. Całość mieszamy do gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby trochę wyrosło. Nagrzewamy patelnię i smarujemy olejem. Wylewamy ciasto na patelnię i smażymy. Rozdrobnioną czekoladę wstawiamy na 2 minuty do mikrofalówki, żeby ją rozpuścić. Gotowe naleśniki polewamy czekoladą i ozdabiamy owocami.
podziel się: