zupa krem z czekoladą i orzechami
Składniki:
2 l wody
700 ml bulionu warzywnego
50 g masła
300 ml mleka
2 średnie cebule
1 por
1 średni kalafior
1 seler korzenny
2 pietruszki
2 marchewki
2 ziemniaki
100 g czekolady białej
kilka listków świeżej kolendry
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło i obsmażyć wszystkie warzywa, zaczynając od najtwardszych. Kalafior dodać na końcu i smażyć przez 2-3 minuty.
Wodę zagotować. Do gotującej się wody dolać bulion. Obsmażone warzywa przełożyć do garnka z bulionem. Dodać przyprawy. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie, ok. 30 min. Po ugotowaniu wyjąć ziele, liście i zblendować na wolnych obrotach aż zupa będzie gładka. Dodać mleko i wymieszać.
Zupę podawać posypaną listkami kolendry i drobno pokrojoną czekoladą.