SKŁADNIKI:
2 l wywaru z kaczki
500 g gotowanego mięsa z kaczki z wywaru
4 ziemniaki
1 marchewka
¼ selera
1 pietruszka
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
1/3 kostki masła
1/4 szklanki rodzynek
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka miodu
listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru, słodkiej papryki, majeranku
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do ugotowania bulionu potrzebujemy mięsa z kaczki, ziela angielskiego i liści laurowych.
Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru i gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie. Mięso rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy zupę do zagotowania.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej łyżce masła aż będzie delikatnie szklista. Dodajemy czosnek, jeszcze chwilkę smażymy i wkładamy do garnka z zupą. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy i gotujemy 10 minut.
Następnie wrzucamy rodzynki, dżem z porzeczki, miód, cynamon, imbir, słodką paprykę, pieprz, odrobinę soli i na końcu majeranek. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem.
Zupę możemy podawać z odrobiną startego cynamonu na wierzchu.