SKŁADNIKI NA WIENIEC:
1 słodka polędwiczka wieprzowa
1 kg piersi z kurczęcia lub indyka
700 g surowej kiełbasy np. białej
10 plastrów wędzonego boczku
1 szklana miodu pitnego
2 spore łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 -3 kwaśne jabłka
3-4 łyżki czarnuszki
sól pieprz
po 1 łyżeczce tymianku, majeranek, rozmarynu
4 duże liście chrzanu
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż tak, by rozdzielić ją na dwie połowy, zostawiając końcowy fragment nieprzecięty. Z piersi drobiowej tniemy długie ,,frytki” o grubości około 2 cm, owijamy plastrami boczku tak, by uformować sznur. Kiełbasę rozluźniamy w jelicie, aby łatwo się poddawała kształtowaniu (wystarczy usunąć nadmiar farszu). Mięsa układamy tak, jak do warkocza. Z jednej strony związujemy sznurkiem końce. Zaplatamy warkocz z mięs ułożonych na liściach chrzanu. W powstałe wgłębienia możemy wcisnąć pozostały farsz z kiełbasy.
Miód łączymy z musztardą i smarujemy wieniec. Na wierzchu układamy jabłka pokrojone w plastry na pół. Posypujemy czarnuszką, tymiankiem i majerankiem. Doprawiamy solą, pieprzem i układamy gałązki rozmarynu. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i polewamy w środku miodem pitnym. Wieniec wkładamy do nagrzanego do 150’C na 1,5 godziny.