wieniec mięsny w miodzie pitnym pieczony podany z placuszkami ziemniaczanymi i z zasmażaną młodą kapustą z koprem

wieniec mięsny w miodzie pitnym pieczony podany z placuszkami ziemniaczanymi  i z zasmażaną młodą kapustą z koprem
wieniec mięsny w miodzie pitnym pieczony podany z placuszkami ziemniaczanymi i z zasmażaną młodą kapustą z koprem
wieniec mięsny w miodzie pitnym pieczony podany z placuszkami ziemniaczanymi i z zasmażaną młodą kapustą z koprem

SKŁADNIKI NA WIENIEC:

1 słodka polędwiczka wieprzowa

1 kg piersi z kurczęcia lub indyka

700 g surowej kiełbasy np. białej

10 plastrów wędzonego boczku

1 szklana miodu pitnego

2 spore łyżki miodu

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

2 -3 kwaśne jabłka

3-4 łyżki czarnuszki

sól pieprz

po 1 łyżeczce tymianku, majeranek, rozmarynu

4 duże liście chrzanu

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę nacinamy wzdłuż tak, by rozdzielić ją na dwie połowy, zostawiając końcowy fragment nieprzecięty. Z piersi drobiowej tniemy długie ,,frytki” o grubości około 2 cm, owijamy plastrami boczku tak, by uformować sznur. Kiełbasę rozluźniamy w jelicie, aby łatwo się poddawała kształtowaniu (wystarczy usunąć nadmiar farszu). Mięsa układamy tak, jak do warkocza. Z jednej strony związujemy sznurkiem końce. Zaplatamy warkocz z mięs ułożonych na liściach chrzanu. W powstałe wgłębienia możemy wcisnąć pozostały farsz z kiełbasy.

Miód łączymy z musztardą i smarujemy wieniec. Na wierzchu układamy jabłka pokrojone w plastry na pół. Posypujemy czarnuszką, tymiankiem i majerankiem. Doprawiamy solą, pieprzem i układamy gałązki rozmarynu. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i polewamy w środku miodem pitnym. Wieniec wkładamy do nagrzanego do 150’C na 1,5 godziny.

podziel się: