Szaszłyki z ziemniaków z bułką z ogniska

Szaszłyki z ziemniaków z bułką z ogniska
Szaszłyki z ziemniaków z bułką z ogniska
Szaszłyki z ziemniaków z bułką z ogniska

Składniki na 2 szaszłyki:

1 duży ugotowany ziemniak

1 duży ugotowany burak

1 biała cebula

20 dag wędzonego boczku

Zioła prowansalskie

Sól

Pieprz

Kroimy w równe plastry ziemniaka, buraka, cebulę i boczek. Posypujemy przyprawami. Na metalowy kijek do ogniska nadziewamy składniki naprzemiennie zaczynając od ziemniaka. Pieczemy nad ogniem ok. 20-30 minut.

Bułka

0,5 kg mąki 650

2 łyżki oleju

Pół kostki świeżych drożdży

Duża szklanka ciepłej wody

Łyżeczka soli z pieprzem

Zioła prowansalskie

Posiekana natka pietruszki

3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

6-7 patyków dość grubych,

folia aluminiowa

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, odrobiny wody i kilku łyżek mąki. Kiedy podrośnie, dosypujemy resztę mąki, sól, przyprawy, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dolewamy resztę wody i zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Końcówki patyków owijamy folią aluminiową. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego cieknie wałki, którymi owijamy patyki z folią. Ciasto pieczemy nad ogniskiem około 20 minut, okręcając wokół własnej osi.

podziel się: