Składniki na 2 szaszłyki:
1 duży ugotowany ziemniak
1 duży ugotowany burak
1 biała cebula
20 dag wędzonego boczku
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Kroimy w równe plastry ziemniaka, buraka, cebulę i boczek. Posypujemy przyprawami. Na metalowy kijek do ogniska nadziewamy składniki naprzemiennie zaczynając od ziemniaka. Pieczemy nad ogniem ok. 20-30 minut.
Bułka
0,5 kg mąki 650
2 łyżki oleju
Pół kostki świeżych drożdży
Duża szklanka ciepłej wody
Łyżeczka soli z pieprzem
Zioła prowansalskie
Posiekana natka pietruszki
3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
6-7 patyków dość grubych,
folia aluminiowa
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, odrobiny wody i kilku łyżek mąki. Kiedy podrośnie, dosypujemy resztę mąki, sól, przyprawy, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dolewamy resztę wody i zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Końcówki patyków owijamy folią aluminiową. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego cieknie wałki, którymi owijamy patyki z folią. Ciasto pieczemy nad ogniskiem około 20 minut, okręcając wokół własnej osi.