opakowanie makaronu żytniego, lub pszennego – świderki, lub penne
250 g brzuszków lub roladek z łososia
¾ puszki zielonego groszku
100 g fety (ewentualnie bryndza)
4-5 łyżeczek gęstego koncentratu pomidorowego
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
czosnek granulowany
imbir
kurkuma
sól i pieprz
pieprz chilli cayenne
natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy odcedzony makaron. Dodajemy sól, czosnek mielony i mieszamy. Łososia dzielimy palcami na małe kawałki i dodajemy do makaronu. Następnie kilka kawałków fety i ¾ puszki groszku. Mieszamy i dokładamy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę lub jogurt. Następnie przyprawiamy kurkumą, imbirem, pieprzem chilli cayenne, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez około 10 minut. Gotowe danie posypujemy pokrojoną natką pietruszki.