SKŁADNIKI NA CIASTO:
10 jaj
3 łyżki dobrego majonezu
NADZIENIE:
2 serki topione śmietankowe
3 łyżki majonezu
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki żelatyny
1 pęczek kopru
4 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Jaja rozbijamy i ubijamy w wysokiej misce. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki majonezu i ubijamy jeszcze około 3 minut. Masę wylewamy na blachę (porcja na dużą blachę z piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę z naturalnej tkaniny i studzimy.
Nadzienie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Miksujemy serki topione z czosnkiem, majonezem, koperkiem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Gotową masą smarujemy upieczony, ostudzony placek, zwijamy ściereczką w roladę i owijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, do zastygnięcia.