1 kg świeżych śledzi
750 ml wody
150 ml octu 10%
2 cebule (krążki)
2 marchewki (talarki)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3 plastry cytryny
mąka do panierowania
olej do smażenia
Oczyszczone i umyte śledzie doprawić solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć z dwóch stron.
Do garnka wlewamy wodę. Cebulę pokroić w krążki, marchewkę w talarki. Do garnka wrzucić liście, ziele, pieprz i zagotować. Do gotującej się wody włożyć marchewkę, cebulkę i czosnek. Dodać cukier i sól. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ocet i gotować dalej. Po zgotowaniu dodać plasterki cytryny. Usmażone śledzie włożyć do naczynia i zalać letnią zalewą.
podziel się: