3 szklanki mąki pszennej
250 g puree dyniowego
4 jaja
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ kostki roztopionej margaryny
3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
cukier puder do posypania
skórka z cytryny
Margarynę roztopić, jajka ubić na puszystą masę z cukrem i dodać przestudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową. Wymieszać wszystko razem i na sam koniec dodać puree. Ciasto ma mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Piekarnik nagrzać do 180’C. Spód okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec około 45 minut.
Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem i skórką z cytryny.
*Puree z dyni – dynię przekrojoną na pół wstawiamy skórką do dołu do piekarnika na 200’ na 60 minut. Miąższ bez pestek wydłubać, zblendować i zapasteryzować w słoikach.