Pasta do kanapek

Pasta do kanapek
Pasta do kanapek
Źródło: LUKASZ KALINOWSKI
Pasta do kanapek

Składniki:

1 mała dynia

Puszka cieciorki

Masło orzechowe

Papryka czerwona

Oliwa z oliwek

Sól,

Kurkuma

Pieprz

Kilka kromek chleba

Paprykę kroimy na ćwiartki, smarujemy oliwą i wsadzamy do przenośnego grilla na ok. 20 minut. Dynię przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę. Dynię polewamy obficie oliwą i wsadzamy do mikrofali na ok. 5 minut. Zgrillowane papryki wsadzamy do miseczki i przykrywamy talerzem na kilka minut. Dzięki temu łatwiej zejdzie z niej skórka.

Dynie wyciągamy z mikrofali. Przekładamy do pojemnika. Dodajemy 200 g cieciorki z puszki, sprasowany ząbek czosnku, szczyptę pieprzu, kurkumy i soli. Z papryki zdejmujemy skórkę i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła orzechowego. Całość bolendujemy. Gotowa pastę przekładamy na zgrillowane kromki chleba.

podziel się: