Składniki:
1 mała dynia
Puszka cieciorki
Masło orzechowe
Papryka czerwona
Oliwa z oliwek
Sól,
Kurkuma
Pieprz
Kilka kromek chleba
Paprykę kroimy na ćwiartki, smarujemy oliwą i wsadzamy do przenośnego grilla na ok. 20 minut. Dynię przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę. Dynię polewamy obficie oliwą i wsadzamy do mikrofali na ok. 5 minut. Zgrillowane papryki wsadzamy do miseczki i przykrywamy talerzem na kilka minut. Dzięki temu łatwiej zejdzie z niej skórka.
Dynie wyciągamy z mikrofali. Przekładamy do pojemnika. Dodajemy 200 g cieciorki z puszki, sprasowany ząbek czosnku, szczyptę pieprzu, kurkumy i soli. Z papryki zdejmujemy skórkę i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła orzechowego. Całość bolendujemy. Gotowa pastę przekładamy na zgrillowane kromki chleba.
Źródło zdjęcia głównego: LUKASZ KALINOWSKI