1,5 kg ziemniaków, ugotowanych
2 szklanki mąki (jeśli odmiana ziemniaków jest wodnista, przygotować więcej)
1 jajko
Sól do smaku (około ½ łyżeczki)
Na masło czosnkowe
Pół kostki masła
2 ząbki czosnku
Szczypta soli
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, dwie szklanki mąki, sól i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli ziemniaki są wodniste i ciasto przykleja się do ręki, podsypać mąką, aż będzie zwarte. Z ciasta formujemy duży wałek i kroimy na placki wielkości dłoni. Każdy placek porządnie oklepujemy. Rozgrzewamy patelnię elektryczną do pieczenia, a jeśli nie mamy takiego urządzenia, to możemy to zrobić na zwykłej patelni. Placki trzeba podpiec z obu stron bez użycia tłuszczu.
Do naczynia wkładamy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy zgnieciony czosnek i sól. Mieszamy.
Źródło zdjęcia głównego: East News