200 gr boczku
Szklanka bulionu
200 gr grochu
Małą cebula
500 gr kapusty kiszonej
Pół główki niewielkiej białej kapusty
Szatkujemy kapustę, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną – również z niewielką ilością wody. W trzecim garnku gotujemy groch. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy boczek na rozgrzaną patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dorzucamy i podsmażamy cebulę. Kiedy kapusta biała i kiszona będą już miękkie, wrzucamy je do jednego garnka, dodajemy boczek z cebulą i podlewamy całość bulionem. Ugotowany groch blendujemy, lub przecieramy przez sito i mieszamy razem z resztą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety gryczane
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
Pół pętka kiełbasy przeworskiej
20 gr sera żółtego
Mała cebula
1 jajko
20 gr namoczonych suszonych grzybów
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
Kaszę gotujemy do miękkości. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do ugotowanej kaszy. Dodajemy starty ser, jajko i pokrojone grzybki. Wszystko razem mieszamy. Z powstałej masy forujemy kotlety wielkości tradycyjnych kotletów mielonych, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Po 2-3 minuty z każdej strony.
Kotlety podajemy razem z kaszą.