Pochodzący z Wenecji Szef kuchni – Carlo Bongolo, gotujący dania kuchni włoskiej, przeniesie się na Beskid Śląski. Dwór Kukuczka to restauracja z regionalną kuchnią. Zlokalizowana jest w Istebnej, która wchodzi w skład tak zwanej „Beskidzkiej Trójwsi” czyli trzech wiosek w Beskidzie Śląskim - Istebnej, Jaworzynki i Koniakowa. Mieszkańcy wspólnie kultywują̨ tu góralskie tradycje. Dwór Kukuczka to ekskluzywna restauracja oraz dom weselny. Kuchnia oparta jest na regionalnych składnikach. Dodatkowo w restauracji pracuję także kuchnia cukiernicza. Specjalnością̨ kuchni są dania z jagnięciny, która pochodzi od lokalnego hodowcy. Największą popularnością̨ w restauracji cieszą̨ się burger z jagnięciny oraz pieczeń́ z jagnięciny. Druga restauracja w odcinku, gdzie na co dzień Szefem kuchni jest mieszkający od dwóch lat w Polsce Carlo Bongolo – La Tavola serwuje dania kuchni włoskiej. Daniami z ich karty są makaron barwiony atramentem kałamarnicy, a także tiramisu. Restauracja cieszy się bardzo dużą popularnością. Czy góralski klimat z Dworu Kukuczka który zagości na jeden dzień we włoskiej knajpie nie odstraszy klientów?