Ceviche Bar to nowoczesna restauracja położona w biznesowym centrum Warszawy. Jest elegancka i oryginalna, tak jak serwowane tu potrawy. Kuchnia specjalizuje się w wyjątkowym daniu z Ameryki Południowej - ceviche, czyli surowej rybie w wyrazistej, aromatycznej marynacie. Oprócz ryb można zjeść tu także świeże owoce morza, z których szef kuchni - Martin Gimenez Castro - tworzy ekscentryczne rzeźby z charakterystycznym dla siebie pazurem i serwuje je na talerzach.
W oddalonym o 111 km od stolicy Płocku, przy jednej z najpiękniejszych ulic starego miasta mieści się Bar Tumska. To typowy bar mleczny. Serwuje się tu śniadania i domowe obiady, a nad wszystkim czuwa tu szef kuchni - Grzegorz Uchwał. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu, a klienci przyzwyczajeni są do tego, że dostają je praktycznie od ręki. Żeby w takim tempie wydać kilkaset porcji dziennie, na kuchni pracuje kilkanaście osób. Jak w takiej kuchni odnajdzie rodowity Argentyńczyk Martin Gimenez Castro?