Chmielno położone jest w otoczeniu jezior, więc nie mogło zabraknąć przepisów z ryb. Na początku poznaliśmy przepis na kaszubską zupę rybną Moniki. Okonie oraz szczupak kupione zostały od miejscowego rybaka tego samego dnia rano, więc rybny wywar pachniał idealnie świeżo. Do zupy Honorata upiekła swój domowy chleb z mąki razowej i żytniej. Przy okazji Honorata zdradziła nam swój patent na perfekcyjnie chrupiącą skórkę.
Kolejne dania miały znaleźć się na wspólnym pikniku Ekobabek, zaplanowanym na popołudnie.I znowu ryby pojawiły się w roli głównej. Tym razem były to śledzie w zalewie octowej według rodzinnego przepisu Moniki. Honorata z kolei przygotowała dla koleżanek swoją popisową białą kiełbasę pieczoną w piwnej zalewie.
Na popołudniowy piknik dziewczyny oczywiście zaplanowały też deser - dyniowe ciasto Moniki, które niedawno zostało nagrodzone w konkursie wypieków.