3 filety z kurczaka
500 g wędzonego boczku
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cukinie
3 niewielkie cebule
Marynata:
Pół szklanki oliwy
papryka słodka
3-4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Mieszamy składniki na marynatę i wkładamy do niej pokrojone w kostkę mięso i boczek. Mięso powinno poleżeć w marynacie minimum godzinę. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię w plastry, cebulę na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kurczaka, cukinię, paprykę, boczek, cebulę. Kratkę, na której będą się grillować szaszłyki można posmarować tłuszczem z boczku – to chorwacki sposób, który zapobiega przywieraniu mięsa. Kładziemy szaszłyki na kratce i grillujemy
podziel się: